Jokamiehenoikeudet ja kalastus Suomessa

Vuokraa mökki Suomesta ja nauti upeista järvistä ja metsistä sekä niiden antimista jokamiehenoikeuksien puitteissa. Loma Suomessa tarjoa asiinä mielessä erityset puitteet, että metsissä ja järvillä saa liikkua vapaasti, vaikka ne olisivatkin yksityisessä omistuksessa. Vuokramökki Suomessa onkin loistava tapa tutustua alueen luontoon.

Jokamiehenoikeukset tarkoittavat jokaisen ihmisen oikeutta käyttää luontoa ja nauttia sen antimista riippumatta siitä, kuka tai mikä taho alueen omistaa. Vuokraa mökki Suomesta mistä tahansa ja sinun ei tarvitse huolehtia maanomistajan luvista ja käyttömaksuista, kuten monissa muissa Euroopan maissa. Ainoa poikkeus on tonttimaat ja luonnonsuojelualueet, joilla liikkumista on rajoitettu välillä tiukemminkin. Suuren vapaudet nauttia vapaasti luonnosta, merkitsevät myös vastuuta. Jokamiehenoikeus ei tarkoita sitä, että voisit aiheuttaa minkäänlaista haittaa maanomistajalle tai luonnolle.

Jokamiehenoikeudet Suomessa

Vuokraa mökki Suomesta ja saat nauttia näistä jokamiehenoikeuksiin kuuluvista aktiviteeteista

 • Liikkuminen luonnossa jalan, hiihtäen, ratsain ja pyöräillen
 • Tilapäinen yöpyminen, esim. telttailu
 • Marjojen, sienten ja rauhoittamattomien kasvien kerääminen
 • Onkiminen ja pilkkiminen ei maksa mitään
 • Jäällä ja vesillä liikkuminen sekä uiminen

Jokamiehenoikeuksiin eivät kuulu seuraavat asiat:

 • Toisten pihoilla, istutuksilla tai pelloilla kulkeminen
 • Maanomistajan maankäytön haittaaminen
 • Kasvavien puiden kaataminen ja vahingoittaminen, kuivuneiden ja kaatuneiden puiden ottaminen
 • Sammaleen ja jäkälän kerääminen
 • Avotulen tekeminen toisen maalle
 • Kotirauhan häiritseminen, esim. leiriytymällä liian lähelle asumusta
 • Roskaaminen
 • Moottoriajoneuvolla ajaminen
 • Eläimien ja lintujen pesinnän häiritseminen
 • Metsästäminen ilman asianomaisia lupia
Jokamiehenoikeudet Suomessa

Vuokraa mökki Suomesta ja lomaile lemmikkisi kanssa yhdessä

Löydät NOVASOLilta myös lomamökit Suomesta, joihin voit ottaa karvaiset kaverisi mukaan. Oma lemmikki on monille paras ystävä, joten voimme iloisina todeta, että mökkiloma Suomessa onnistuu myös yhdessä. Muistathan kuitenkin, että erityisesti koirien kanssa lomailussakin on omat sääntönsä myös jokamiehenoikeuksien ja velvollisuuksien puitteissa. Koiran pitäminen kytkemättömänä on kiellettyä yleisillä alueilla ja omassakin pihassa 1.3. - 19.8. välisenä aikana. Tällä tavoin haluamme estää mm. lintujen ja muiden eläinten pesinnän häiriintymisen. Muutenkin lemmikki on luonnollisesti hyvä pitää kytkettynä, kun liikutaan julkisilla paikoilla.

Kalastusluvat Suomessa

Vuokraa mökki Suomesta ja saat nauttia jokamiehenoikeuksista myös kalastuksen parissa. Suomen puhtaat vesistöt tarjoavat antimia arvokaloista ahveniin ja mikäpä olisikaan upeampi kokemus kuin narrata ensin saalis itse järvestä tai merestä ja loihtia siitä sitten ihana illallinen. Ongintaan ja pilkkimiseen ei tarvita nimittäin ollenkaan lupia lukuun ottamatta koskia ja virtoja, joissa kasvaa paljon lohikaloja tai siikaa. Myös muut erityisluvan vaativat kalastuskieltoalueet koskevat ongintaa ja pilkkimistä. NOVASOLin vuokramökit Suomessa sijaitsevat useimmiten upeiden järvien rannoilla tai välittömässä tuntumassa, joten vuokramökki Saimaalta tai saaristosta tarjoaa loistavat mahdollisuudet narrata vonkaleita omalta laiturilta.

Kalastus Suomessa

Muut kalastustavat ja ravustus

Vuokramökit Suomessa ovat loistavia paikkoja harjoittaa myös kalastusta mm. verkoilla, katiskoilla ja troolaten, mutta kalastajan iästä huolimatta näihin kalastuksen muotoihin tarvitaan luvat. Lupa tarvitaan myös ravustukseen. Erillisiä lisälupia ei tarvita, kun kalastetaan omaan käyttöön esimerkiksi yhdellä virvelillä.

Kalastuslupia verkoille ja muille ansoille myydään usein alueellisesti omistajien tai heidän edustajiensa toimesta. Myös monet kaupungit ja kunnat myyvät alueellisia kalastuslupia.

Kalastuksenhoitomaksu

Kalastuksen hoitomaksu on veroa muistuttava maksu, joka suoritetaan valtiolle, kun kalastaja on 18-64-vuotias ja kalastus tapahtuu muutoin kuin onkien tai pilkkien. Vuokramökit Ahvenanmaalla tekevät poikkeuksen, sillä siellä ei tarvitse maksaa kalastuksenhoitomaksua ollenkaan.

Voi ostaa kalastuksenhoitomaksut Metsähallituksen tarjoamasta Eräluvat-nettikaupasta. Lupia myönnetään päivälle, viikolle tai kalenterivuodelle. Luvat ovat henkilökohtaisia ja ne pitää maksaa ennen kalastuksen aloittamista. Lisäksi lupa tulee olla mukana kalastaessa kalastuksen valvojia varten. Kalastuksenhoitomaksu ei salli kalastusta alueilla, jossa kalastus on kieletty muista syistä tai koski- tai virta-alueilla, joissa on lohikaloja tai siikaa.

Kalastuksenhoitomaksut käytetään pääosin kalastusalueiden hoitoon ja kalapopulaatioiden säätelyyn, joten niiden periminen on hyvin perusteltua. Vuokraa mökki Järvi-Suomesta tai vaikkapa ihana huvila Länsi-Suomesta ja lähde nauttimaan jokamiehen oikeuksista ja upeasta kalastusharrastuksesta kauniiden vesistöjen äärelle.

Alueelliset kalastusluvat

Kalastajan tulee ostaa alueellinen kalastuslupa, jos hän aikoo kalastaa enemmällä kuin yhdellä vieheellä tai esimerkiksi verkoilla. Maan laajuinen viehekalastuslupa sallii kalastuksen valtion vesillä jopa 8:lla vieheellä. Muilla vesillä tai jos kalastaa verkoilla, ansoilla, katiskoilla vaaditaan myös alueellinen lupa, joka on voimassa kaikille perheenjäsenille. Löydät lisätietoa kalastusluvista netistä sekä kunnilta ja kaupungeilta. Vuokraa mökki Suomesta NOVASOLin kautta ja nauti puhtaista kalavesistä!

Vuokraa mökki Suomesta NOVASOLin kautta

Jokamiehenoikeudet tuovat siis paljon etuja mökkeilijälle, mutta luonnon kunnioittaminen ja hyvät tavat on aina muistettava. Vuokraa mökki Suomesta ja nauti elämästä kauniin luonnon keskellä marjoja ja muita herkkuja keräillen. Löydät kaikki loma-asunnot Suomesta täältä kotisivuiltamme ja voit vuokrata niitä helposti suoraan netissä. NOVASOLin vuokrahuoneistot ja vuokrahuvilat Suomessa ovat erikseen valikoituja ja tarkistettuja, joten voit vuokrata niitä turvallisin mielin. Tervetuloa NOVASOLille ja vuokraamaan unelmiesi lomamökki Suomesta kauniin luonnon helmasta!