Jokamiehenoikeudet Ruotsissa

Vuokraa mökki Ruotsista ja nauti upeasta luonnosta jokamiehenoikeuksia kunnioittaen. Monet vuokramökit Ruotsissa sijaitsevat luonnon lähellä ja haluamme ehdottomasti vaalia ympäristöämme.

Perusidea Jokamiehenoikeuksissa on se, että jokaisella ihmisellä on oikeus liikkua vapaasti metsässä ja luonnossa. Oikeuksia seuraavat kuitenkin velvollisuudet luontoa, eläimistöä, maanomistajia ja muita vierailijoita kohtaan. Lyhyesti sanoen jokamiehenoikeuksiin kuuluvat velvollisuudet voidaan määritellä näin: Älä häiritse –Älä tuhoa.

Jokamiehenoikeudet tehtiin, jotta paikallisten mahdollisuus liikkua luonnossa olisi parempi. Kun ulkoilmäelämä kasvoi merkittävästi Ruotsissa, tarvittiin selkeämpiä sääntöjä maanomostajile ja vieraille. Alta löydät lyhyen listan asioista, joita saat ja et saa tehdä liikkuessasi luonnossa. Vuokramökki Ruotsissa merkitsee siis suunnilleen samoja sääntöjä luonnon kunnioittamisen suhteen kuin Suomessakin.

Jokamiehenoikeudet Ruotsissa

Näitä saamme tehdä 

 • Viettää aikaa kaikkialla muualla paitsi tonteilla ja viljellyllä maalla
 • Mennä hakomaille, mutta muistathan sulkea portit jäljessäsi
 • Telttailla ja yöpyä ilman maanomistajan lupaa
 • Kerätä (ei rauhoitettuja) villikukkia, marjoja ja sieniä
 • tehdä tulet, jollei ole tulipalovaroitusta
 • tehdä tulet kuivista puista ja pudonneista oksista
 • meloa, purjehtia ja soutaa toisten vesillä

Nämä ovat kiellettyä

 • luonnon, kuten elävien puiden ja puskien, vahingoittaminen
 • yksityisalueilla, tonteilla ja viljellyllä maalla kulkeminen
 • maanomistajan toimintojen häiritseminen
 • moottoriajoneuvon ajaminen maastossa
 • linnunmunien tai -pesien ottaminen
 • maalla tai vesillä sotkeminen ja roskaaminen
Jokamiehenoikeudet Ruotsissa

Loma Ruotsissa koiran kanssa

Sinulla on mahdollisuus ottaa myös lemmiksi mukaan lomallesi. Monet loma-asunnot Ruotsissa ovat lemmikkiystävällisiä, mutta toki kannattaa miettiä muutamia asioita, kun otat esim. koirasi mukaan lomalle.

1/3-20/8 välisellä ajalla koirat eivät saa juosta vapaana, sillä eläimistö voi häiriintyä. Suosittelemme toki pitämään koiraa lieassa tai hyvässä valvonnassa ympäri vuoden. Joissakin paikoissa Ruotsissa on koira aina oltava kytkettynä.

Kalastusloma Ruotsissa

Erityisesti matalan sesongin aikaan kannattaa vuokrata mökki Ruotsista ja lähteä narraamaan kaloja. Ruotsi on fantastinen maa kalastukseen kaikkine järvine, jokine ja merineen, mutta mieädn kaikkien on pidettävä huolta siitä, että voimme nauttia loistavista vesistöistä ja saaliista myös tulevaisuudessa. Samat jokamiehenoikeudet koskevat myös vesillä, mutta kalastus ei kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin. Onkiminen ja pilkkiminen on toki sallittua Ruotsin viidellä suurimmalla järvellä, jotka ovat Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren ja Storsjön (Jämtlandissa). Sama koskee myös rannikkoseutua. Jos haluat kalastaa jossakin muualla, tarvitset yleensä kalastuskortin. Vuokramökki Ruotsista ei sisällä kalastuskorttia, vaan sinun tulee ottaa selvää mahdollisista paikallisluvista.

Veneily on ihanaa puhaa niin kalastajan kuin vapaa-ajan purjehtijankin mielestä. Monet lomamökit Ruotsissa tarjoavat mahdollisuuden joko lainata tai vuokrata veneitä. Nämäkin tiedot löydät esittelyteksteistä, jotka on laadittu joka vuokra-asunnolle Ruotsissa. Veneily kuuluu siis myös jokamiehenoikeuksiin. Kalastuasioissa voi olla paikallisia sääntöjä, joten niihin sinun tulee tutustua etukäteen. Joillakin vesillä ei esimerkiksi saa liikkua moottoroidulla veneellä. Yleensä voit rantautua sopivaan rantapaikkaan, jollei se ole tonttimaata.

Loma Ruotsissa

Tulen teko luonnossa

Tulen tekeminen on ihanaa keskellä luontoa. Valitettavasti siinä on omat riskinsä ja huolimattomuuden vuoksi, metsäpaloja syttyy aivan liikaa. Sinun tuleekin aina olla varovainen, kun sytytät tulet metsässä ja sammuttaa nuotio aina täydellisesti.

Ethän koskaan sytytä tulta silloin, kun alueelle on annettu metsäpalovaroitus. Useimmiten kuivalla ja kuumalla kelillä on voimassa metsäpalovaroitus ja syystä. Valitse tulentekopaikaksi aina sellainen paikka, jossa tuli ei pääse helposti leviämään. Nuotiopaikka on paras paikka tulen tekoon. Kallioiden vieressä ei myöskään kannata tehdä tulta, sillä ne voivat haljeta.

Vuokramökki Ruotsista vie sinut luonnon helmaan

Jos aikomuksesi on vuokrata mökki Ruotsista ja nauttia ihanasta luonnosta nyt ja tulevaisuudessa, muistathan kunnioittaa jokamiehenoikeuksia ja –velvollisuuksia. Jokamiehenoikeudet ovat kuitenkin kansallinen aarre, joiden vuoksi voit nauttia luonnosta ihan eri tavalla kuin monissa muissa Euroopan maissa. Vuokramökki Ruotsista vie sinut lähemmäs luontoa kuin monet muut asumismuodot ja mökit Ruotsissa sijaitsevat uniikeissa ja luonnonkauniissa ympäristöissä, joita haluamme vaalia. NOVASOL vuokraa loma-asunnot Ruotsissa ympäri vaasista jokaiselle lomallesi.