Turvallisesti vesillä

Veneilyloma

Useissa loma-asunnoissamme vene sisältyy vuokraan, tai sen voi vuokrata erikseen paikan päällä. Suosittujen kalavesien lähistöltä löytyy usein venevuokrausmahdollisuuksia.

Onko yhdellä tai useammalla matkaseurueesi jäsenistä esim. veneen kuljettajan pätevyyskirja? Jos ei, suosittelemme, että ennen lähtöä loma-asunnolle, otatte selvää alueen ja maan veneilysäännöistä. Moottoriveneille, joiden moottorin kapasiteetti on pieni, ei yleensä vaadita kuljettajankirjaa, mutta on hyvä tarkistaa tämä etukäteen. Soutuvene tai muu samankaltainen huvivene ei vaadi pätevyys- eikä kuljettajankirjaa.

Veneilyvarusteet – ota nämä mukaan!

Veneessä kuuluu aina olla äyskäri, airot, kiinnikkeitä, köysi ja ankkuri. Jos kalastatte suhteellisen suurilla järvialueilla, merenrannikolla tai avomerellä, ottakaa mukaan myös lyhty, ensiapupakkaus, venekoukku, lisätankki, jauhesammutin, veitsi ja hätäraketti. Ota mukaan myös kompassi ja merikartta (löytyy erikoisliikkeistä tai internetin kautta) sekä vesitiivis tai vedenkestävä matkapuhelin. Muista tallentaa matkapuhelimeen tärkeät numerot siltä varalta että joutuisit hätätilanteeseen.

Kunnioita luontoa ja muita veneilijöitä. Ota mukaan roskasäkki. On käytännöllistä ottaa mukaan myös aurinkorasvaa, juomavettä ja lippalakki tai vastaava kun vietät pitkän päivän vesillä.

Teknisiä varusteita

Riippuen siitä millaisilla vesillä veneilet, voivat alla olevat tekniset varusteet olla avuksi:

  • GPS
  • Kaikuluotain
  • Sähkömoottori

Veneiden varusteisiin voi kuulua jo etukäteen kyseisiä apuvälineitä. Muussa tapauksessa niitä löytyy alan erikoisliikkeistä tai kalastusliikkeistä.

Asianmukainen pukeutuminen

Muista, että veneessä ollessanne kaikiila on yllään pelastusliivit – myös pienillä vesialueilla.

Veneen vuokraajalta voi tavallisesti myös lainata tai vuokrata pelastusliivejä.

Pyydämme että otatte selville pelastusliivien saatavuudesta ennen loma-asunnolle lähtöä. Muista, että pelastusliivien on noudatettava voimassa olevaa eurooppalaista pelastusliivistandardia (vähintään EN396-luokkaa tai korkeampi). Ottakaa tämän lisäksi myös mukaan sopivat suojavaatteet – esimerkiksi vuodenaikaan ja veden lämpötilaan sopiva ”kelluntahaalari”.

Turvallisesti vesillä

Ilmoittakaa aina minne aiotte lähteä ja kuinka kauan olette vesillä. Kuormittakaa vene niin, että veneen tasapaino säilyy.

Ajakaa hitaasti ja varovaisesti tuntemattomilla vesialueilla ja varmistukaa, että vesi on veneelle riittävän syvää.

Erityisesti pienissä veneissä on tärkeää, että kaikki istuvat paikoillaan. Jos on tarve vaihtaa paikkoja, tehkää niin yksi kerrallaan älkääkä kaikki nousko seisomaan samanaikaisesti.

Veneessä olevien henkilöiden tulee olla virkeitä ja raittiita. Norjassa on esimerkiksi promilleraja vesillä 0,00. Kunnioittakaa paikallisia nopeusrajoituksia ja muuta veneliikennettä – pitäkää silmällä etenkin suurempia laivoja, jotta voitte välttää niitä hyvissä ajoin.

Jos sää huononee tai joudutte hätätilanteeseen, suunnatkaa vene lähimpään satamaan. Jälleen kerran, oman turvallisuutenne takia, pelastus- tai kelluntaliiveihin pukeutuminen on pakollista!

Hätätilanne! Mitä tehdä?

Mikäli vene ei enää ole ohjattavissa tai ette pääse rannalle, soittakaa apua. Sama pätee esim. jos moottori sammuu konevian tai polttoaineen loppumisen johdosta tai jos tuuli kääntyy äkillisesti kun olette purjeveneessä.

Jos matkustaja putoaisi veteen toimikaa välittömästi (mutta rauhallisesti) mies yli laidan –tilanteen mukaan. Jos veneestä puuttuu portaat, voi veteen joutuneen henkilön helpoimmin nostaa veneeseen ahterin ja (sammutetun) moottorin yli.

Jos vene kaatuu, pysykää veneen lähellä ja herättäkää ympäristön huomio esim. hätäraketilla, hätävaloilla, huutamalla ja heiluttamalla. Soittakaa apua, jos mahdollista ja ilmoittakaa viimeisin tunnettu sijaintinne niin tarkkaan kuin mahdollisesti.

Älkää riisuko vaatteita tai kenkiä – myös märät vaatteet suojaavat kylmältä.

(08/2011) Edellä mainitut tiedot on annettu parhaiden tietojemme mukaan, emmekä vastaa mahdollisista muutoksista. Kirjoitusvirheitä voi esiintyä. Lisätietoja mm. luvista, säädöksistä, pätevyyskirjoista, rajoitteista jne. löydätte internetistä, esimerkiksi lomakohdemaanne viralliselta turismisivulta.